Vitralii

      Pentru inceput trebuie sa facem o clasificare a vitraliilor care se gasesc in comert.
      - Vitralii clasice;
      - Vitralii Tiffany;
      - Vitralii  realizate cu banda de plumb;
      Aceasta clasificare este generalista. Adica, nu se refera la compoitia culorilor, la modelul prezentat,ci se refera doar la modul de confetionare. In randurile urmatoare o sa le detaliem pe fiecare in parte si le vom discuta mai pe larg.


      Vitraliile clasice,

 in acceptiunea mea, sunt cele realizare dupa metoda "straveche", adica se decupeaza sticla si se uneste prin intermediul unor baghete de plumb cu sectiunea urmatoare:







Dupa cum se observa in imagine baghetele sunt de "camp" si de "margine" 
Baghetele folosite se pot cumpara sau confectiona. Personal le cumpar deoarece este destul de migalos si greu de altfel. Exista riscul sa nu fie uniforma pe toata lungimea, este destul de greu sa cumperi plumb, trebuie sa-l topesti, sa-l laminezi, apoi trebuie sa confectioneze bagheta... destul de complicat... In Romania NU am gasit baghete de plumb de vanzare, sau plumb de altfel. Un site italian ofera foarte multe dimensiuni de baghete si materiale necesare  pentru realizarea vitraliului. 
Imaginile urmatoare prezinta un vitralui ce se afla in posesia familiei mele de aproximativ 50 ani. Vechimea lui nu o cunosc exact. Pentru realizarea lui s-a folosit sticla colorata in masa si baghete confectionat manual.








....modalitatea de imbinare...










....sticla colorata in masa...

 ....bagheta facuta manual...


      Aceasta bagheta trebuie sa inconjoare sticla decupata. Urmatoare etapa in realizarea vitraliului este continuam sa decupam sticla. dupa modelul dorit, si punem unul langa atul aceste "cioburi" care sunt separate de bagheta de plumb.



         Acolo unde se unesc baghetele se vor lipi cu fludor.


         Lipirea se face cu un letcon de putere mai mare 200-300 W. 



Prealabil lipirii cu fludor, se decapeaza locul cu un decapant adecvat. 

            Pentru taierea sticlei se foloseste un taietor cu cap de diamant. Pot fii folosite diverse taietoare, depine cu care te obisnuiesti si iti formezi mana. Eu personal am folosit unul cu rezervor, pentru taieturile speciale, si unul normal pentru taierea grosiera. Rezervorul se umple cu un decapant care are rolul de a face taietura sa fie "curata". Adica, daca vei taia sticla pe "uscat", ca sa zic asa, in momentul cand rupi sticla apar mici asperitati la suprafata ei, iar taietura va fi neregulata. Pentru mine acel "decapant" a fost lichidul de aprins gratarul, si a fost foarte bun. Este volatil, nu miroase urat, nu lasa pete.


         
         Dupa finalizarea vitraliului se pot folosii diferite substante pentru tratarea plumbului ca sa-i dea o patina, sa nu fie stralucitor, dar, acest lucru depinde de fiecare.
         Sticla folosita poate sa fie una colorata in masa sau pentru inceput va recomand sa folositi una clara pentru ca apoi sa o colorati cu vopseluri pentru sticla. Aceasta e o varianta mai ieftina. 

Vitralii  Tiffany


Diferenta intre cel clasic si Tiffany este aceea ca pentru imbinarea cioburilor nu se foloseste plumbul. Se foloseste cuprul. Se cumpara, din nou, foaie de cuprul si se acopera marginile sticlei cu foita de cupru.


Dupa ce ai terminat de "impaturit" fiecare ciob se asambleaza modelul si se lipeste din nou cu fludor.   
Sticla dupa taiere ar trebui sa se polizeze pentru a nu avea suprafete ascutie care sa strapunga foita de cupru. 
In mare cam asta ar fii despre vitraliile Tiffany  



Un comentariu:

  1. Frumoasa descriere, felicitari! In completare vin cu o altfel de abordare a tehnicii tiffany in sensul de creatie a unor vitralii in alto-relief (tridimensionale).

    https://mariedascalescu.ro/vitralii/

    RăspundețiȘtergere